A gdyby tak w tym roku przekonać się, jak cudownie można spędzić święta na Mazurach i połączyć aktywność na świeżym powietrzu, doskonała kuchnię i czas z rodziną?
Tradycyjnie święta na Mazurach trwały wiele dni
Gdybyśmy przenieśli się w czasie do początku XX wieku i zapragnęli uczestniczyć w pasterce którymś z mazurskich kościołów, zastalibyśmy zamknięte drzwi do świątyni. Mieszkańcy regionu na uroczystą mszę wybierali się nie o północy, lecz kilkanaście godzin wcześniej – tym samym uroczysta msza, zwana jutrznią na Gody, była nie zwieńczeniem, ale wstępem do świętowania Wigilii narodzin Jezusa. W jej trakcie inscenizowano scenki z życia Jezusa i śpiewano kolędy.
Nietypowych zwyczajów było na Mazurach znacznie więcej – a niektóre z nich wciąż są kultywowane!
Przygotowania do świąt rozpoczynały się z początkiem adwentu. W pierwsza niedzielę grudnia gospodarze wieszali na suficie wieniec, do którego wstawiali jedną świeczkę. W kolejne niedziele uzupełniali je kolejnymi świeczkami.
Przebierańcy, prezenty od Nikolusa i wróżby
Podczas adwentu po wsiach chodzili przebierańcy, nazywani w zależności od części regionu nazywano Klonami, Napierkami lub Szymonami.
Ludność Mazur była do 1945 roku głównie protestancka i to tłumaczy pewną odrębność zwyczajów bożonarodzeniowych w tym regionie. Zaskoczeniem może być to, że na wigilijnym stole pojawiało się mięso – w bogatszych rodzinach była to przede wszystkim pieczona gęś – a także dużo słodyczy. Jadano też kasze i ryby, których pełno było w mazurskich jeziorach.
Zwyczaj dzielenia się opłatkiem pojawił się na Mazurach dopiero w XX wieku i został spopularyzowany przez katolickich księży. Znany i praktykowany był za to zwyczaj wkładania pod obrus siana. Po wieczerzy wigilijnej gospodarz udawał się do obory i podawał takie sianko wszystkim zwierzętom. W tak symboliczny sposób uczestniczyły one w radosnym rodzinnym wydarzeniu.
Wierzono, że tego dnia dusze zmarłych wracają na ziemię, więc zostawiano bliskim resztki z wieczerzy. Aby uzyskać czytelny znak obecności zmarłych, ich żyjący krewni rozsypywali w otoczeniu misek z jedzeniem piasek i mieli nadzieję, że rano znajdą odbite w nim ślady stóp.
W Boże Narodzenie nie zapominano również o najmłodszych: dzieci otrzymywały prezenty od tajemniczego Nikolusa lub Pikolusa.
Świąteczna atmosfera trwała dłużej niż tylko przez kilka dni – tak naprawdę mieszkańcy ograniczali pracę aż do 6 stycznia, kiedy to obchodzili święto Trzech Króli. Był to czas składania wizyt rodzinie i sąsiadom. Wierzono, że dobre wróżby spełnią się w kolejnych dwunastu miesiącach – szczególnie na wiadomości czkały niezamężne panny, które miały nadzieję wyjść za mąż przed kolejnym Bożym Narodzeniem.
Może Cię zainteresować: Zwyczaje wielkanocne na Warmii i Mazurach
Poczuj magię świąt w Hotelu Azzun na Mazurach!
Czasy się zmieniają i wiele z tych zwyczajów odeszło już w niepamięć. Pewne rzeczy się jednak nie zmieniły: Boże Narodzenie to czas, który chcemy spędzić w spokoju, bez trosk dnia codziennego. Większość z nas celebruje ten czas z rodziną, ale niektórzy świadomie decydują się odpocząć od zgiełku i pobyć w samotności.
Niezależnie od tego, jak chcesz spędzić nadchodzące święta, wytchnienie i doskonałe jedzenie znajdziesz w Hotelu Azzun na Mazurach. Goście mogą skorzystać także z wielu atrakcji, które sprawią, że pobyt na długo pozostanie w ich pamięci.
Dzieci zapraszamy na kreatywne animacje i warsztaty manualne, w trakcie których stworzą kartki świąteczne i ozdoby, którymi następnie udekorują hotelową choinkę. Zapraszamy do wspólnego oglądania bajek i czytania książek o tematyce świątecznej, a w dniu Bożego Narodzenia naszych najmłodszych gości odwiedzi Święty Mikołaj.
W okresie świątecznym nasza kuchnia będzie otwarta dla wszystkich, którzy chcą dowiedzieć się, jak upiec tradycyjny piernik. Brak doświadczenia to nie przeszkoda: nad wszystkim będzie czuwał szef naszej kuchni, Michał.
Zapraszamy też do wspólnej zabawy na świeżym powietrzu, wycieczki z panią przewodnik, lepienie bałwana…
Święta Bożego Narodzenia to także czas, w którym zapominamy o liczeniu kalorii i cieszymy się doskonałym jedzeniem. Naszych Gości zapraszamy na:
- obiadokolację bufetową (piątek, sobota)
- uroczystą Kolację Wigilijną z tradycyjnymi polskimi potrawami oraz wizytą Świętego Mikołaja (niedziela)
- uroczystą Kolację Świąteczną razem z koncertem kolęd i pastorałek (poniedziałek)
- warmińskie ognisko z kociołkiem i pieczeniem jaszczurów (poniedziałek)
- świąteczny obiad dla wszystkich gości korzystających z pakietu w dniu wyjazdu (wtorek)
W takiej atmosferze łatwo zapomnieć o codzienności, więc proponujemy przedłużyć pobyt i zregenerować się w strefie SPA.
Wszystkie informacje o pakietach świąteczny w Hotelu Azzun oraz ofercie wydłużenia pobytu znajdziecie na naszej stronie internetowej